Call 1300 400 431 or Connect With Clem Social

East Brisbane Bathroom Renovation

East Brisbane Bathroom

A client in East Brisbane contacted Clem Carpentry to provide a modernisation and updating of their outdated bathroom, which had angled wood panelling dating back to the mid 70’s and a plastic all in one shower and bath combo which was overly oppressing and cumbersome in looks and style.

The Brief:

The brief from the clients was simple. They wanted a modern bathroom which would complement the period of their cottage style home. As an older couple with no real need for a bath tub this was high on their request for removal. Other key areas of focus was to create storage and an illusion of space.

Prologue:

The existing space for the bathroom was a decent size, long and narrow with a plastic all in one tub/shower combo. Having served its use this large and awkward looking unit was earmarked for removal instantly.
The walls consisted of angled pine wood dating back to the 70’s. This gave the room a dark and dreary look detracting from its actual size and creating an univiting atmosphere.

Our Plan:

The designers at Clem Carpentry came up with a very funky and modern looking bathroom, which would consist of:

Clean lines

Plenty of Storage
Meeting the brief and remaining in-tune with the cottage style of the house

How we Did it:

The original layout of the bathroom was kept, saving on costs by not having to move or relocate piping,etc. We started the renovations by firstly removing all traces of the old bathroom from the all-in-one cubicle, the bathroom vanity and sink and flooring right down to the joists. The need for structural reinforcement and improvement was identified during the planning and assessment stage, including restumping for strength and stability.

Once all the structural elements were taken care of the design of the new bathroom began to take shape.

To capture the modern look without going too extreme a selection of soft concrete toned floor tiles and neutral walls tiles for the shower area was selected by the owners during the consultation period. With the tiling, crisp clean soft colours in neutral whites (Snow Ballet by Resene) was used on the walls creating a sense of luxury and space.

The Vanity:

The clients had found inspiration from a magazine piece they had seen and commissioned a double vanity custom designed and made using Tasmanian Oak adding a sense of texture and warmth to the space. With taps protruding directly from the wall providing a touch of old world charm in line with cottage home feel.
The basins (AXA Uno by Reece Plumbing) were selected for their form, shape and addition of delicacy and finesse much like fine china cups rather than regular coffee mugs complementing the vanity perfectly.

The Final Touches:

The final touches to bring the transformation to completion, included the addition of a tubular skylight above the new walk-in shower flooding the entire bathroom with natural light. In situ with the old world charm of the cottage the ceiling had original VJ boarding, adding another layer of texture and interest without overcrowding or detracting from the overall finish.

Fretwork was inserted above the door space, blending nicely with the original character of the home and creating natural ventilation.

We sourced and used natural architraves and trim to match with the existing house era.

The Final Outcome

Once complete the bathroom space was unrecognizable. Looking twice as large, flooded with natural light and effectively using natural tones and materials we created a winning bathroom which the owners were delighted with and looking forward to using with pleasure for many years to come.

Another satisfied client!